Zwiedzanie browaru

Zwiedzanie & Pub Lech Browary Wielkopolski to pierwsze piwne centrum wycieczek w Polsce, działające od 2003 roku. Zajrzyj do browaru i zobacz na własne oczy jak warzymy dumę Wielkopolski – piwo Lech Pils.

Odwiedzając nas, wstępujesz do jednego z najnowocześniejszych browarów w Europie. To miejsce, gdzie czerpiemy garściami z tradycji i doświadczenia browarów, które na początku lat siedemdziesiątych weszły w skład Wielkopolskich Zakładów Piwowarskich z siedzibą w Poznaniu. Należał do nich: stary browar przy ulicy Półwiejskiej, browar w Kobylimpolu, a także browary w Ostrowie Wielkopolskim, Krotoszynie, Bojanowie, Grodzisku, Czarnkowie oraz Miłosławiu. Pierwsza historyczna warka została tu zatarta 15 maja 1980 roku. Wielu naszych piwowarów pracuje w browarze po dzień dzisiejszy, niektórych można także spotkać w roli przewodników wycieczek. Pasja ludzi, którzy tworzyli to miejsce, przetrwała tu niezmieniona. Zobacz to wyjątkowe miejsce, uhonorowane dwukrotnie prestiżowym Certyfikatem Jakości od TripAdvisor, największego portalu turystycznego na świecie. Ukoronowaniem zwiedzania jest degustacja dumy Wielkopolski – piwa Lech Pils w naszym pubie.

Zarezerwuj zwiedzanie

Lech Browary Wielkopolski Zwiedzanie & Pub od kilku lat zdobywa certyfikaty TripAdvisor

Certyfikat jakości
2017

Godziny otwarcia i cennik

Zwiedzanie & Pub Lech Browary Wielkopolski otwarte jest od poniedziałku do soboty w godzinach od 10.00 do 20.00. Ostatnie zwiedzanie rozpoczyna się o godz. 18.00. W tych samych godzinach czynny jest pub.  Zapoznaj się z regulaminem wycieczek tutaj.

 

Rodzaj wycieczki Normalny Grupowy > 20 osób Ulgowy*
Zwiedzanie browaru
(język polski lub gwara poznańska)
20 zł 18 zł 15 zł
Zwiedzanie browaru
(język angielski, język niemiecki)
25 zł 23 zł 20 zł
Warsztaty piwne z cervesario – voucher 99 zł 1 500 zł netto / grupa
powyżej 20 osób
brak

*studenci, emeryci, renciści, osoby niepełnosprawne za okazaniem legitymacji

Specjalne programy zwiedzania

Warsztaty cervesario

Cervesario to piwny ekspert i degustator, który zna tajemnice piwa i w pełni potrafi docenić jego wyjątkowy smak i aromat. Ma szeroką wiedzę z zakresu browarnictwa, sensoryki, historii oraz stylów piwa. Potrafi dobrać odpowiednie piwo do posiłku, perfekcyjnie nalać je do właściwego szkła oraz podać, a do tego opowiada smaczne historie z piwną nutą w tle. Jego pokaz to prawdziwa uczta dla ciała i ducha.

Warsztaty piwne z cervesario to propozycja dla tych, którzy chcą zasmakować w koneserskiej wiedzy. Podczas blisko dwugodzinnego spotkania z cervesario, piwnym znawcą, można poznać ciekawe gatunki piw, sztukę degustacji oraz doboru szkła do piwa oraz piwa do potraw. Specjalistyczna wiedza przeplatana ciekawostkami uczyni z Ciebie prawdziwego znawcę piwa!

Pokaz cervesario to 7 prostych kroków:

1. sztuka nalewania piwa
2. piwne fakty
3. sztuka doboru szkła
4. sztuka degustacji
5. style piwa
6. produkcja, historia, fakty
7. jak rozpoznać wady w piwie

Termin do ustalenia. Prosimy o kontakt z recepcją. Warsztaty cervesario połączone ze zwiedzaniem Lech Browary Wielkopolski to znakomity pomysł na prezent. Zapraszamy do zakupu voucherów w sklepiku. Zasady zakupu i realizacji voucherów.

W gwarze po browarze

Wycieczki po Browarze w gwarze poznańskiej to przebojowe połączenie gwary, humoru i tradycji. Doświadczeni przewodnicy umiejętnie łączą nowoczesną polszczyznę i słownictwo piwowarskie z wyrażeniami gwarowymi. Wraz z degustacją dumy Wielkopolski, piwa Lech Pils, dają gwarancję niezapomnianych przeżyć i wspomnień.

To starannie przygotowany projekt, który został opracowany specjalnie dla Lech Browary Wielkopolski z tłumaczem i znawcą gwary poznańskiej, Waldemarem Wierzbą. Oprócz przełożenia oryginalnych, specjalistycznych tekstów na gwarę poznańską, podjął się także przeprowadzenia warsztatów wymowy i akcentowania z przewodnikami. Tak, aby nie pojawiła się żadna fałszywa nuta. Więcej informacji tutaj.

Jak dojechać?

Zwiedzanie
1
PUB / CENTRUM ROZRYWKI
PUB/CENTRUM ROZRYWKI To miejsce, gdzie zaczynasz wycieczkę po browarze i … kończysz degustacją zimnego piwa w naszym pubie. Tutaj możesz także zajrzeć do multimedialnego centrum rozrywki i zagrać w kapsle lub wysłać maila z ogromnej puszki LE-CHA! Zapraszamy!
2
WARZELNIA
WARZELNIA Na warzelni słód jest mielony, po wymieszaniu z wodą, poddany procesowi zacierania. W tym czasie wszystkie cenne składniki słodu rozpuszczają się w wodzie, a pozostałość osadza się jako młóto.
3
FERMENTOWNIA
FERMENTOWNIA Po schłodzeniu brzeczka zadawana jest drożdżami, natleniana i kierowana do ogromnych tankofermentorów, gdzie przebiega proces fermentacji. Po fazie fermentacji osadzają się drożdże odpadowe.
4
LEŻAKOWNIA Po zakończeniu fermentacji powstaje piwo młode, które leżakuje przez około dwa tygodnie, w temperaturze 0ºC, dla uzyskania właściwego bukietu smakowo-zapachowego.
5
BUDYNEK FILTRACJI
BUDYNEK FILTRACJI Ostatni etap produkcji, nadający klarowność i trwałość.
6
ROZLEWNIA
ROZLEWNIA Przefiltrowane piwo jest rozlewane do butelek, puszek i kegów. Z magazynów piwo trafia do centrów dystrybucji, a stamtąd do hurtowni i sklepów.